Mimo zmęczenia całodzienną nauką postanowiłyśmy wybrać się na wykład na temat kuchni austriackiej. Jest ona bardzo zróżnicowana w zależności od regionu.Okazuje się, że Austriacy to naród łasuchów. Spożywają dużo słodkości zarówno na obiad jak i na deser oraz są na drugim miejscu w Europie pod względem spożycia piwa ( 105 litrów na osobę rocznie). Najpopularniejszymi ciastami są Sachertorte i Apfelstrudel, który miałyśmy okazje posmakować. Poznałyśmy różnice w nazewnictwie owoców i warzyw między Austrią a Niemcami. Ok godz 21 poszłyśmy na długi wieczorny spacer do centrum miasta tętniącęgo o tej porze życiem. Czekając naprzeciw Opery na powrotny tramwaj zobaczyłyśmy wielki traktor z przyczepą wypełnioną po brzegi sł.omą ! Okazuje się, że i w cesarskim Wiedniu można czasem poczuć swojskie klimaty.